Beta glukany same w sobie nie poprawią naszej odporności, to znaczy nie zniszczą bakterii ani wirusów, ale nie bez powodu nazywane są nazwane są „modyfikatorami odporności biologicznej” (biological response modifiers – BRMs).
Ich działanie polega na aktywowaniu neutrofili, makrofagów, monocytów i kilku innych komórek układu odpornościowego. W wyniku aktywacji zwiększa się przeciwbakteryjna i przeciw- nowotworowa wydolność układu, ale również następuje pobudzenie produkcji przez makrofagi cytokininy, interleukiny i γ-interferon.
β-glukany nie wywierają bezpośredniego toksycznego wpływu na komórki mikroorganizmów, a jedynie pobudzają do działania system immunologiczny, przede wszystkim makrofagi.
Ostatnio modne jest przypisywanie wielu produktom działania przeciwwirusowego, jak sądzę ma to związek z wirusem-celebrytą SARS-CoV-2, ale nie dajcie się nabrać na przeciwwirusowe działanie beta glukanów. Tak, jak napisałam wcześniej, beta glukany stymulują komórki układu odpornościowego i robią to całkiem skutecznie.