Infekcje wirusowe a mikrobiota. Jak bakterie chronią przed infekcjami wirusowymi?

Mikrobiota jelitowa jest kluczowym czynnikiem, jeśli chodzi o funkcjonowanie układu odpornościowego. Infekcje wirusowe a mikrobiota to połączenie, którego nie można zlekceważyć. Wyniki licznych badań wskazują, że skomplikowana sieć interakcji pomiędzy organizmem gospodarza i jego mikrobiomem ma bardzo istotny wpływ na zdrowie gospodarza.

Im bardziej zrównoważona jest mikrobiota jelitowa, tym odczuwamy większe korzyści zdrowotne – od samopoczucia po utrzymanie prawidłowej wagi. Ta zależność szczególnie teraz jest istotna, bo być może zastanawiasz się, w jaki sposób mikrobiom chroni przed infekcjami wirusowymi? 

Infekcje wirusowe a mikrobiota – to temat, który od niedawna cieszy się szczególnym zainteresowaniem. W ludzkim organizmie zamieszkuje ogromna i bardzo różnorodna mikroflora, a chociaż najliczniej skolonizowanym układem jest przewód pokarmowy, to mikrobiom występuje również w innych układach. Mało kto wie na przykład, jak duże znaczenie ma mikrobiom układu oddechowego. Być może tak jak wielu innych ludzi szukasz sposobu, by zminimalizować ryzyko zachorowanie na  COVID-19. Nie ma żadnych badań nad tym, jakie są wzajemne powiązania pomiędzy SARS-CoV-2 a mikrobiotą, ale przeglądając wcześniejsze badania, można przypuszczać, że i w przypadku wirusa SARS-CoV-2 mikrobiota odgrywa niebagatelną rolę.

Jak mikrobiota chroni przed infekcjami wirusowymi?

Zrównoważony mikrobiom wzmacnia działanie układu odpornościowego w walce z infekcjami wirusowymi, co dobrze widać w jednym z badań. Wyniki nie pozostawiają wątpliwości: mikrobiom układu oddechowego znacząco wpływa na podatność na zachorowalność na grypę. Dlatego można przypuszczać, że i wobec SARS-CoV-2 nie będzie obojętny. Ale podkreślam, że są to tylko przypuszczenia.

Infekcje wirusowe a mikrobiota

Dla wielu wirusów nabłonek górnych i dolnych dróg oddechowych jest jednym z pierwszych punktów kontaktowych i jest kluczowy moment jeśli chodzi o rozwój infekcji. Ponieważ nabłonek dróg oddechowych pokryty jest mikrobiomem, który bezpośrednio lub pośrednio oddziałuje z atakującym wirusem. Mam na myśli działanie ochronne przed różnego rodzaju patogenami. Bakterie komensalne, które wchodzą w skład mikrobioty jelitowej przekazują sygnały do ​​układu odpornościowego, który następnie odpowiednio reaguje. 

W tym badaniu po raz pierwszy zbadano korelacje między mikrobiomem układu oddechowego a ryzykiem zakażenia wirusem grypy u ludzi. 717 uczestników ze 144 gospodarstw domowych zostało przebadanych 5 razy w ciągu 13 dni. Co wykazały badania?

W pierwszej kolejności ustalono, w jaki sposób mikroflora nosa i gardła jest związana z podatnością zachorowalności na grypę. W tym celu w mikroflorze nosa i gardła zostały scharakteryzowane zmiany, aby można było zbadać, czy zakażenie wirusem grypy wpłynęło na stabilność mikrobiomu. W efekcie opisano  typ stanu mikrobioty nosowo-gardłowej, który jest powiązany ze zmniejszoną podatnością na zachorowanie na grypę. 

Mimo tego, że potrzebne są dodatkowe badania w celu ustalenia związku przyczynowego, wyniki tego badania sugerują, że mikrobiom nosa i gardła może potencjalnie wpływać na zachorowalność na grypę.

Chociaż nie ma żadnych badań na temat powiązania mikrobiomu górnych dróg oddechowych a wirusem SARS-CoV-2, potencjalnie i w tym przypadku mikrobiom może pełnić rolę ochronną. Dlatego chroń swoją mikrobiotę, dbając o zróżnicowaną dietę opartą na różnorodnych produktach żywnościowych, jak najmniej przetworzonych. Im bardziej zróżnicowana dieta, tym lepiej dla twojej mikrobioty. Pamiętaj, że palenie tytoniu i antybakteryjne płyny do płukania jamy ustnej są szczególnie szkodliwe dla mikrobiomu układu oddechowego.